НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Квітує «Калина» і радує співом

Дата: 19.04.2017 11:16
Кількість переглядів: 1459

У житті кожного вокального колективу є дати, які мають унікальну властивість, віддаляючись у часі, з роками ставати вагомішими і популярнішими. Вже 30 років несе свої пісні до людських сердець народний аматорський фольклорний колектив «Калина» Новопразького БК №?1. Ювілейну дату калинівчани відзначили минулоріч і гідним подарунком з цього приводу стало занесення колективу на районну Дошку пошани.

А починалася історія в далекому 1986 році, коли при будинку культури колгоспу «Прогрес» організувався самодіяльний хор. Об’єднував він багатьох новопразьців, закоханих у пісню. Та серед них виділялася група любителів фольклору. Саме вони і стали учасниками ансамблю «Калина». Ідея такої назви належала директору селищного будинку культури №?1 Лідії Чуб та художньому керівнику Надії Калашник. Як і сама рослина, так і колектив, поєднали у собі красиве й корисне; духовний потяг до своєї землі, свого берега, жіночу красу і вроду; материнську любов і ніжність; родинне вогнище. Під надійне крило наставника – ?директора дитячої музичної школи, талановитого хормейстера Раїси Гейко приходили цілими сім’ями, об’єднуючись таким чином в одну співочу родину. Вона зуміла так організувати роботу в колективі, що за короткий час він здобув визнання не тільки в районі, а й в області. Його творча скарбниця – ?широке розмаїття пісень, що виконувалися на районних святах та конкурсах, на обласній сцені і не тільки. У 2004 році колектив був запрошений на Міжнародний фольклорний фестиваль «Берегиня» у м. Луцьк, неодноразово виступали у музеї архітектури та побуту у Пирогово, у Експоцентрі. «Калина» є постійним учасником обласного фольклорного свята «Невичерпні джерела», районного свята фольклору «Минувшина», регіонального пісенного конкурсу «Серпневий зорепад».

Від концерту до концерту розквітав ансамбль, виступи якого завжди успішні і бажані. Приємно відзначити, що творчим доробком наших земляків насолоджувалися і за межами нашої держави. Далекого 1994 року новопразький ансамбль «Калина» побував на Міжнародному фольклорному фестивалі у місті Драноутері (Бельгія), а через два роки – ?на Міжнародному фестивалі фольклору «Втрачена музика» у місті Кракові (Польща). Десятеро членів фольклорного колективу виконували пісні своїх матусь і надавали їм нового звучання. Жінки із дивовижним голосом Катерина Сівова, Віра Шевченко, Людмила Клименко, Надія Калашник, Лідія Чуб, Раїса Гейко, а також незмінний музичний супровід від Сергія та Олександра Калашників своїм талановитим співом ще раз на весь світ засвідчили велич душі українського народу.

Невпинно плине час. Склад учасників збільшувався і змінювався, але чудові вокальні здібності завжди були запорукою сценічного успіху. За роки діяльності виступи на фестивалях, конкурсах принесли колективу найголовніше – ?любов глядача. Адже українська пісня у виконанні колективу – ?це стан душі, поклик серця та безмежний позитив. Скільки пісень переспівано «Калиною», скільки емоцій викликано! Бо вони завжди співають щиро і всю свою любов вкладають в розкриття змісту кожної пісні. За це їм – ?вдячні оплески, схвальні слова і вигуки, а також відзнаки.

Нагородами за творчі успіхи колективу є численні дипломи та грамоти селищної ради, відділу культури і туризму райдержадміністрації, управління культури і туризму облдержадміністрації. Та найвищою нагородою для фольклорного ансамблю «Калина» стало присвоєння йому у серпні 2002 року колегією управління культури звання «народний аматорський колектив». А в 2016 році колектив вкотре підтвердив звання народного.

Світ живої краси фольклору надзвичайно великий і глибокий. А відлуння цього прекрасного мистецтва дано, мабуть, не кожному. Тому, напевне, так душевно і щемно сприймаються пісні у виконанні «Калини». У репертуарі колективу родинно-побутові, колискові, козацькі, ліричні та жартівливі пісні, щедрівки і колядки. Тож недарма у 2015 році у селищі побувала знімальна група першого національного телеканалу на чолі з телеведучою програми фольк- musik Оксаною Пекун. Метою візиту став відбір фольклорних колективів для участі у телепередачі. Тоді «Калина» представила на розгляд журі добірку автентичних українських народних пісень і пройшла відбір.

Із року в рік збагачується репертуар колективу, виконавська майстерність підвищується завдяки постійній творчій роботі нинішнього художнього керівника Сергія Калашника. Його досвіду і активності вистачає, до всього, і на основну роботу – ?вчителя музичного мистецтва у Новопразькому НВК, де він працює понад два десятиліття, і на виступи з народним аматорським музичним гуртом «Петриківські козаки». Слід додати, що пісня – ?сімейне захоплення його родини. Свого часу матуся Надія Василівна працювала художнім керівником будинку культури (40 років у мистецтві!), а сини Сергій і Олександр завжди з баяном були поруч. Тож і до цього часу щемливою є пісня «На калині мене мати колисала…» у їхньому виконанні.

Колектив «Калини» перебуває під надійною опікою не лише свого художнього керівника, а й директора Будинку культури Світлани Піскової, яка перед кожним виступом хвилюється за кожного учасника, переймається їхніми проблемами, як своїми.

Кажуть, що щастя людини – ?у творчості. Вона – ?джерело духовної насолоди, цінностей, що відкривають шлях до храму душі, до аури, до краси. І такі люди, як нинішні учасники ансамблю: Галина Рибалко, Наталія Алєксєєва, Валентина Дяченко, Валентина Полякова, Любов Козубенко, Поліна Сидор, Галина Бугайова, Галина Березовська, Світлана Піскова, Олена Сидоренко, Любов Луценко, Марія Зволінська, Антоніна Кривко, Любов Гладнєва постійно творять невмирущий світ краси, примножуючи духовну скарбницю попередніх поколінь, зводячи високо у піднебесся сонцесяйний храм української національної культури. Сподіваємося, що багатоголосся «Калини» ще довго квітуватиме, лунатиме над нашим краєм, даруючи неповторні хвилини пісенної палітри. Бо українська народна пісня не тільки єднає нас в націю, вона має жити вічно. Її треба оберігати і підтримувати, долучати до народного скарбу підростаюче покоління.

А учасникам фольклорного ансамблю хочу побажати здоров’я, щастя, добра, достатку, щедрої долі, подальших успіхів в усіх справах і починаннях, щоб ніколи не обміліло джерело таланту і натхнення!
 

О. СТОРЧОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь