НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

ГРОМАДА САМА ЗНАТИМЕ, ЯК НАВЕСТИ ЛАД У СВОЄМУ ЖИТТІ

Дата: 01.03.2018 03:59
Кількість переглядів: 854

Фото без описуСьогодні багато розмов точиться біля питань про реформу з децентралізації. Та як показує досвід розвинених країн світу, управління наближене до людей, набагато ефективніше. 
За радянських часів було сформовано територіально-адміністративний устрій, який не відповідав природнім укладам і думку людей ніхто не запитував.
Існуюча система майже не змінювалась і в часи незалежності, відповідно кошти з державного бюджету надходили до області, потім до району і вже на останок на місця. Таким чином частина фінансів залишається саме в цих центрах. Управлінські рішення дуже часто приймаються людьми, які проживають з десятки кілометрів в інших громадах. Багато послуг було віддалено від людей. 
Завдяки європейському вибору України розпочато процес децентралізації. Прийнято низку важливих законів, які дали старт новим реформам.
Не оминула доля і наше селище після жвавого обговорення з депутатським корпусом селищний голова Ольга Горбенко прийняла рішення про початок утворення Новопразької об’єднаної територіальної громади. Дотримуючись алгоритму дій реформи, були проведені громадські обговорення та прийняті рішення Новопразької селищної та суміжних сільських рад. Депутати ретельно зважували всі плюси і мінуси об’єднання і прийняли тверде рішення про об’єднання. 
Першими вирішили приєднуватися до Новопразької ОТГ громади сіл Шарівки та Пантазіївки, бажаючи сповна використати всі преференції від держави та іноземних партнерів.
Громада села Митрофанівки не підтримала ініціативу Новопразького селищного голови про об’єднання. Серед причин слід розглядати побоювання людей щоб не стало гірше ніж є, страх перед чимось новим і невідомим, зацікавленість районної влади в утворенні Новгородківської об’єднаної громади. Керівництву району не поспішає утворювати громаду, тому що деякі податки надходять до районного центру і там відбувається їх розподіл. Має вплив і прив’язаність до районного центру щодо надання різноманітних послуг. Слід зазначити, що в подальшому такої територіальної одиниці як район не існуватиме, а буде створено три повіти Кіровоградський, Олександрійський і Західний. Має місце і не бажання сільських голів та депутатів раніше передбаченого терміну входити у виборчий процес, через ліквідацію інституту сільських рад та зменшення кількості депутатів до новоутвореної громади. Дуже часто сільські голови почувають себе в ролі місцевих князьків, і не бачать себе на посаді старости. Прикро, що місцеві фермери, задіявши деякі політичні сили намагаються створити супротив утворенню громади, тому що маючи вплив на прийняття рішень місцевими депутатами вони забезпечують собі безбідне існування. 
З історичних джерел відомо,що Новопразька волость була утворена з трьох поселень Нової Праги, Головківки та Митрофанівки, населення якої складало близько 13 тисяч осіб. До речі, в давні часи територіально-адміністративний устрій формувався цілком природнім шляхом, а не адміністративно-командним. Наразі жителі Митрофанівки мають автобусне сполучення з майбутнім повітовим містечком Олександрією. Географічно відстань до Олександрії становить 40,6 км, проти 54,9 до м. Кропивницький. Так і до центру громади в Новій Празі відстань сягає -19,9 км, а до Новгородки -20,3 км. Зважаючи на стан дорожнього покриття швидкість пресування до центрів громад складається на користь Нової Праги.
У Петрокорбівській сільській раді думки людей розділились, частина людей, що прийшли на громадські обговорення підтримали приєднання до Новопразької об’єднаної територіальної громади, зокрема жителі села Дубівка майже одноголосно підтримали ініціативу Новопразького селищного голови Ольги Горбенко про приєднання до Новопразької о’бєднаної громади з центром у селищі Нова Прага, вбачаючи прямі переваги від прийняття даної пропозиції. І хоча транспортне сполучення між Новою Прагою і Петрокрбівкою недостатньо налагоджене відстань до Нової Праги складає 20,1 км, а до Новгордки 36,7 км. До центрів отримання вторинної медичної допомоги шлях петробівців до м. Кропивницький складе 72.2 км, між тим як до м. Олександрії 38, 9 км. Відстань між цими центрами змінити не вдасться , а от відремонтувати дорогу об’єднаній громаді цілком по силам. 
Інша частина жителів села не підтримали ініціативу Новопразького селищного голови. Проведені громадські слухання не дали об’єктивної картини щодо приєднання до Новопразької ОТГ, і депутатам Петрокорбівської сільської ради дослухалися до думки частини своїх виборців. Вкотре власні амбіції деяких політичних партій стають на заваді проведення реформи з децентралізації. Переймаючись власним рейтингом та популярністю ці політичні сили, навряд-чи дбають про майбутнє людей. Під тиском окремої групи невдоволених об’єднанням людей депутати Петрокорбівської сільської ради не прийняли остаточного рішення на користь приєднання до Новопразької ОТГ. Тому питання подальшого приєднання до новоствореної громади залишається відкритим.
Кожна громада делегувала до спільної робочої групи трьох своїх представників. Обговоривши всі нагальні проблеми які постають перед кожною громадою, затвердили план організаційних заходів щодо добровільного об’єднання територіальних громад в якому одним з пріоритетних завдань є забезпечення якісного дорожнього та транспортного сполучення з селами, які приєднались внаслідок об’єднання. 
Селище Нова Прага, маючи більше семи тисяч населення, збережену інфраструктуру, розвинену освіту, медицину та сільськогосподарське виробництво виступає спроможним центром об’єднаної громади. Отримавши більш широкі повноваження і значні фінансові ресурси, громада буде в змозі реалізовувати проекти розвитку інфраструктури: ремонтувати школи, дитсадки, водогони, дороги, системи вуличного освітлення, закуповувати комунальну техніку, розширювати комунальні підприємства, дбати про благоустрій навіть найвіддаленіших сіл тощо. Держава всіляко сприяє громадам у цьому, місцевий бізнес також повинен проявити свою активність, не зайвою буде робота над грантовими проектами, яка допоможе знайти іноземних донорів.
Ніхто не бажає собі зла і всі хочуть жити краще, тому разом і треба шукати шляхи, як об’єднатися. Хто зацікавлений в створенні та розвитку своєї громади, той самостійно шукає до цього шляхи. 
Але, щоб ОТГ могла працювати ефективно, потрібно мати базові речі – стратегічний план соціально-економічного розвитку громади, інвестиційний паспорт, затверджені межі громади, тощо. Без цих документів жодна об’єднана громада працювати не може, та й інвесторам важко запропонувати цікаві пропозиції. 
Найбільшою перспективою для громади залишається активна організація та об’єднання людей довкола розвитку своєї території. І саме реформа з децентралізації дає можливість людям брати вирішення місцевих питань у свої руки і дає розуміння, що держава – це вони самі.
Ніяк не може бути, що села будуть ділити на "другорядні" й "привілейовані", паритет сил буде досягнуто шляхом надання представницьких повноважень депутатам з приєднаних сіл та депутатів від центру громади на засіданнях сесій селищної ради, до складу виконавчого комітету селищної ради обов'язково будуть входити старости сіл. Зникає потреба узгоджувати питання життєдіяльності громади на рівні обласного чи районного центру, тож варто допомагати одне одному, спільно плануючи майбутнє. 
Через затягування процесу об’єднання навколишні громади втрачають багато коштів, які можуть працювати на розвиток громади вже сьогодні. Перспектива населених пунктів із обмеженими ресурсами та територією, є недостатньою для повноцінного соціального та економічного розвитку, на жаль, не зможе забезпечити гідний рівень життя людей.
Тож, варто скористатися наданими можливостями для наближення послуг до населення та покращення якості життя людей. 
Процес об’єднання є незворотнім і рано чи пізно доведеться робити вибір, задля покращення якості життя майбутніх поколінь.
Доречною буде приказка:
«Якщо робити – то зробиться, якщо не робити – то струхне!»   

Микола Бугайов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь