НОВОПРАЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Кіровоградська область, Олександрійський район

Урядова програма «Доступні ліки» діє і в Новій Празі

Дата: 22.07.2017 01:00
Кількість переглядів: 679

Фото без описуЗ 01 квітня 2017 року стартувала Урядова програма «Доступні ліки».  Відповідно до умов, пацієнти можуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

Смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб. Це у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тис., за статистикою 2015-го. Здебільшого, це діти та молодь.

За словами голови районної державної адміністрації Богдана Курупа, район отримав 457 тис. 200 гривень державної субвенції на програму «Доступні ліки». Діятиме вона протягом року.

За програмою реімбурсації (відшкодування вартості ліків – авт.) в Олександрійському районі спочатку працювали дві аптеки – «Ліки Кіровоградщини» та «Здоров’я».

З  01 червня 2017 року, за ініціативи депутата Новопразької селищної ради Лупіної Галини Миколаївни, вдалося налагодити роботу за  програмою «Доступні ліки»  і в селищі Нова Прага.

Нині аптека за адресою Соборна, 19, після підписання усіх письмових угод  з центральною районною лікарнею,  стала учасником  урядової програми.

Щоб отримати ліки,  необхідно звернутись до сімейного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги, дільничного терапевта, або профільного лікаря за лікарським рецептом, термін дії якого складає 30 діб з моменту видачі. В одному  рецепті лікар вказує тільки один препарат,  а також вказує склад діючої речовини. Із  рецептом потрібно звернутись до аптечного закладу,  який є учасником урядової програми і отримати зазначені в ньому ліки. У разі відсутності вказаного препарату у аптеці, фармацевт може видати йому аналог, або залишити рецепт у себе, доки препарат не  з’явиться в аптеці.

Механізм відшкодування вартості ліків успішно діє в багатьох країнах світу та передбачає забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками або значною знижкою на препарати.

В Україні відшкодування вартості ліків визначатиме Національний перелік основних лікарських засобів у 2017 році. У його склад входять рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я 21 міжнародна непатентована назва (МНН або діюча речовина) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.

Державою буде компенсовано вартість  найдешевшого лікарського засобу із програми «Доступні ліки». Дорожчий препарат можна буде отримати, доплативши різницю. Скільки саме доведеться доплачувати, пацієнт довідається лише під час отримання ліків в аптечній установі, де йому можуть запропонувати на вибір кілька найменувань лікарських засобів. Але, у будь-якому разі, доплата буде несуттєвою.

Ціна на лікарські засоби, які відшкодовує держава, має бути обґрунтованою. Дуже часто ціни на одні й ті самі ліки в Україні є значно вищими, ніж у сусідніх країнах, хоча рівень зарплат українців є нижчим.

У більшості розвинених країн існує практика державної регуляції цін на лікарські засоби. Це дозволяє уникнути необґрунтованого завищення цін на ліки.

Задля забезпечення доступності ліків в Україні, МОЗ встановить граничну оптово-відпускну ціну лікарських засобів по 21 міжнародній непатентованій назві (МНН або діюча речовина), які ввійдуть до програми реімбурсації.

Граничну оптово-відпускну ціну розрахують, базуючись на медіанній ціні на лікарський засіб у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

Це країни ЄС, де вже давно сформована система регулювання цін на лікарські засоби та механізм відшкодування вартості ліків. Оскільки виробникам вигідно реалізувати ліки за такою ціною в сусідніх країнах, отже, так само має бути і в Україні.

Для лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню, МОЗ встановить максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15%.

 Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

 У разі виникнення непорозуміння,  або форс-мажорних обставин жителі району можуть звертатися за консультацією  до головного лікаря КЗ "ЦПМСД Олександрійського району" Гірника Олександра Миколайовича (а  саме: в терапевтичний корпус ОЦРЛ, 1-й поверх).

За матеріалами:http://moz.gov.ua

http://silskiyvisnik.blogspot.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь